Höst-Goopen
Bilder
15 september Dalsjö GK

Stefans andra birdie rullar i
120919 Ännu ett mästerskap i Goopens historia är nu avgjort. Det blev en fantastisk avslutning på ett fantastiskt mästerskap där vädrets makter verkligen var på vår sida. Hyfsat rafflande lagtävling och en rysaravslutning i singelspelet var några av höjdpunkterna under Höstgoopen på Dalsjö.

Spelformen i lagtävlingen var bästboll poängbogey där den i laget med bäst poäng på respektive hål noterades. Singeltävlingen bestod av scoren minus slag enligt slopen. Ett nytt koncept fick också testas i skarpt läge. Det var att om två spelare kommer in på samma totalscore ska numera särspel användas istället för lägre hcp. Mer om detta längre ner i texten. Ett antal deltävlingar fanns också att vinna. Som vanligt närmast flagg och longdrive. Nytt var birdiepriset, där mest birdies vann helt enkelt.

Gamebook
För första gången i Goopens historia testades även Gamebook i mobilen. En app där man kan lägga upp tävlingar som alla bollar sen kan följa. Det är även möjligt för dom som inte är på plats att följa tävlingen hemma vid datorn. Det fungerade riktigt bra också. Det var nu enkelt att följa såväl singelspelet som lagspelet. Även antal meter från pinnen i närmast flagg-tävlingen kunde läggas in så alla vet vad som krävdes när det väl var deras tur att slå. Detta var troligen ett upplägg som kommer finnas med även när Goopen ska avgöras nästa gång.

Lagtävlingen
På förhand såg lagtävlingen grymt intressant ut med många lag som aspiranter på slutsegern. Det skulle till slut bli ett slag om vinsten i den första bollen som gick ut. I topp hittades tidigt ett av favoritparen, Tunhukarna, beståendes av Kujanpää/Linnteg och det något mindre favorittippade Team Merseyside (Lindqvist/Wester). Dom sistnämda satt både länge och väl i täten. Tunhukarna malde med sitt fantastiska spel ner Team Merseyside till slut. Totalt 6 birdies för Tunhukarna blev för till slut för mycket och på hål 15 klev Tunhukarna till slut förbi och upp i topp. Efter det kunde dom hålla första platsen ända in på 18:e hålet. Grymt spel av Tunhukarna gav första platsen i lagtävlingen på fina 47 poäng med Team Merseyside som tvåa på 44 medans Purple Rain (Thunstedt/Lundqvist) och Loverboys (Mathias/Prins) delade tredje platsen på 43.

Singelspelet
SärspelsutslagetÄven singelspelet såg ut som ett riktigt getingbo på förhand där många potentiella vinnare fanns med i startfältet. Det var nu bara två som till slut skiljde sig rejält från mängden. Två riktigt fina resultat från dessa herrar som skulle leda fram till Goopens första särspel. Men vi börjar historien lite tidigare. 24 deltagare var anmälda till start och av dom skulle vi lätt kunna plocka ut åtta troliga vinnare som var lite mer favoriter än övriga. De åtta var Lars Dahlin, Jakob Kruse, Peter Bergestål, Niclas Blom, Mats Källberg, Stefan Kujanpää, Ola Linnteg och Henrik Lundqvist enligt skibenten. Redan på hål ett försvann två av dom med varsina åttor. Efter nio hål var fortfarande fem av dessa inom tre slags differens från täten. Med bland dessa hade även Mathias Larsson smugit sig med in i toppen. Tre slag efter ledande Kujanpää. Sista nio blev det rejäla tapp från alla utom duon Kujanpää och Larsson. Kujanpää avslutade sista nio med en bogey, fem par och hela tre birdies och slutade på galet fina 70 brutto. -5 netto. I mål kunde han sen följa Mathias som förstås även han hade koll på siffrorna via Gamebookens leaderboard. Han visste vad som krävdes. På avslutningshålet var det par som gällde för seger, bogey för särspel. Fjärde slaget landade något kort på den ondulerade 18:e greenen. En svår putt för paret kvarstod. Den var bra men ville inte trilla i. Efter en bogey i protokollet var Goopens första särspel ett faktum. Efter lite letande hittades ett ledigt hål att avgöra rysaren på. Svåra korthålet på tian blev platsen. Övriga 22 deltagare samlades runt kombantanterna för att få uppleva ett stycke Goopenhistoria. Det ska tilläggas att den normalt långa par trean spelades i en motvind som börjat blåsa upp mot slutet av tävlingen. Efter slantsingling började Stefan. Och han inleder med ett fantastiskt järnslag. Ca en meter från flagg stannade bollen. Inte lätt att slå ut som andre man för Mathias efter det. Att under så pressade förhållanden, med 22 killar som åskådare på tee, slå ett så bra slag som Mathias gjorde är imponerande. Mathias hybridslag stannade ca tre meter förbi flaggan. Dom flesta undrade nog hur nära den var att gå i då nedslagsmärket skvallrade om att den tagit en runda ovanför och förbi hål (se bild till höger på var bollarna stannade). Tre meters putten var otroligt nära att gå i men stannade 2-3 dm förbi hål. Stefan avslutade sen tävlingen med sin tredje raka birdie och vann till slut välförtjänt. En eloge dock till Mathias för hans fina spel.

Deltävlingarna
Longdrive på hål 18 vanns av Mats Källberg och Närmast flagg på hål 16 vanns av Jocke Ericson. Klicka på länken "Bilder" i toppen för att se foton från mästerskapet. Birdietoppen vanns förstås av Stefan Kujanpää som var överlägsen med fem birdies + en särspelbirdie.

Några av Höstgoopens höjdpunkter i punktad lista
· Den fantastiska frukosten och startkitet från Tuna
· Micke Larssons eagle på åttan
· Kujjes fem birdies
· Särspelet med två fantastiska utslag på tian
· 24 deltagare
· Gamebook med leaderboard i mobilen
· Stefan och Mathias -5 netto
· Totalt 18 birdies och en eagle
· Som vanligt Toms fina jobb med arrangemanget

/Peter Lindqvist
Text och foto

LAG
 
Totalt
1
Tunhukarna
47
Stefan Kujanpää/Ola Linnteg
2
Team Merseyside
44
Peter Lindqvist/Tom Wester
3
Purple Rain
43
Henrik Lundqvist/Daniel Thunstedt
3
Loverboys
43
Mathias Larsson/Greger Prins
5
Team Hangover
42
Jakob Kruse/Peter Bergestål
6
Team idiot
40
Martin Kruse/Niclas Blom
7
Virtuoserna
39
Lars Dahlin/Mats Källberg
8
In i kaklet
36
Micke Larsson/Ola Sundén
9
Vad ska babyn heta Ulla Peter eller Greta
34
Micke Larsson/Ola Sundén
10
Team mössa
34
Adam Grane/Stefan Norling
11
Team Yve
34
Ove Larsson/Matts Hansson
12
Team kladd
32
Jonas Karlsson/Jocke Ericson
SINGEL
 
Spelare
Brutto
Hcp
Netto
1
Stefan Kujanpää
70
3
67
2
Mathias Larsson
77
10
67
3
Peter Bergestål
79
6
73
4
Henrik Lundqvist
81
7
74
5
Daniel Thunstedt
88
14
74
6
Niclas Blom
76
1
75
7
Mats Källberg
80
3
77
8
Ola Linnteg
85
8
77
9
Peter Lindqvist
90
12
78
10
Martin Kruse
92
14
78
11
Jakob Kruse
89
8
81
12
Ola Sundén
91
10
81
13
Jocke Ericson
87
5
82
14
Fredrik Campese
99
17
82
15
Andreas Pernhall
96
12
84
16
Ove Larsson
106
22
84
17
Tom Wester
103
18
85
18
Adam Grane
103
17
86
19
Lars Dahlin
94
7
87
20
Micke Larsson
96
9
87
21
Jonas Karlsson
101
12
89
22
Greger Prins
101
11
90
23
Stefan Norling
106
14
92
24
Matts Hansson
110
15
95