Goopenkrönikor

G O O P E N
Malmö Central, 2012-12-13 kl. 08.55 (196 dagar kvar)

Prolog/mobiltelefon: –”Tjena, det är Wester. Vi funderar på att skicka ut en ny Goopen-tidning i samband med jul/nyår. Har du lust att skriva lite om året som gått?”
– ”Jo, det kan jag väl göra. Men kan jag inte få skriva lite om kommande år också, det känns lite mer inspirerande?”
– ”Ja ja ja ja, skriv vad du vill, bara det blir nåt.”

Han är väl för härlig, vår alldeles egna Tom Wester! Det är få förunnat att uppnå legend-status medans man fortfarande är ”alive and kicking” men det har han definitivt lyckats med!

Vid ett flertal tillfällen så har jag fått frågan av släkt, vänner och arbetskamrater; Vad är det där Goopen för något? Jag är helt övertygad om att fler av er fått exakt samma fråga, och då vet ni, det är ganska svårt att svara på.

Till en början så försöker man förklara att det är ett kompisgäng som har en årlig tävling, där man träffas en helg och spelar golf, umgås och har det väldigt trevligt. I tävlingen så ingår både en lagtävling samt en singeltävling. Denna årliga huvudaktivitet har under årens lopp även fått ett antal ”småsyskon” i form av utmaningar, Mini-Goopen, För-Goopen samt Höst-Goopen. Hur trevliga dessa aktiviteter än må vara så råder det dock ingen tvekan om vilken som är den årliga ”attrazione numero uno!” Ungefär där brukar man sluta försöka förklara för dessa utomstående vad detta med Goopen är för något, för man vet att de aldrig kommer att förstå ändå. Eller rättare sagt, man kommer aldrig att lyckas förklara. Jag tror att man måste ha varit en del av detta för att förstå vad det hela handlar om. Men ni kära vänner, vet EXAKT vad jag talar om och vet att detta är årets absoluta höjdpunkt!

En liten tillbakablick på Goopenåret 2012. Örbyhus GK stod som värd, och detta blev favoriternas mästerskap. Niclas Blom var inför mästerskapet stor favorit till att vinna singeltävlingen. Och vann det gjorde han! 11 slags marginal ner till 2:an och 3:an. Vår käre Champ är nu uppe i 16 st raka Goopenmatcher utan förlust, och helt ärligt så vete f-n hur vi i lag Syd skall få stopp på honom? Ett sätt vore ju om vår vän Stefan Kujanpää kunde få fingrarna ur någon gång och anmäla sig till ”en riktig Goop”. Stefan är nog en av oerhört få personer i vår bekantskapskrets som en bra dag eventuellt kanske skulle kunna rubba Blommen. Och som ni alla vet så ligger Skräddarbacken avsevärt söder om Falun vilket skulle innebära att Stefan skulle få ingå i det blå laget.

Även storfavoriten i lagtävlingen, d.v.s. lag Syd höll hela vägen fram till en ny jordskredsseger. Jodå, jag vet att Nord fick 51 % av favoritskapet i en web-omröstning strax innan mästerskapet, men det var ju bara löjligt... Tolkar detta som att ett antal dum-lojala Nordare inför mästerskapet röstade på sitt lag, trots att de nog innerst inne kände att detta bara kunde sluta på ett sätt. Och de fick rätt! Syd vann med förkrossande 17-8, vilket är den största segermarginalen någonsin. Trots detta så tog Nord hela prispallen i singeltävlingen. Synnerligen imponerande men märkligt, mycket märkligt…

Men å andra sidan har ju märkliga saker hänt förr i Goopenhistorien! Jag kommer ihåg Hökensås 2011, då Jake stod som slutsegrare i singeltävlingen med hyfsat stor segermarginal (3 slag), utan att ha vunnit en enda match! 3 förluster och 1 oavgjord blev hans matchspels-facit det året. Vi kanske skulle be Janne Josefsson (Uppdrag Granskning) gå tillbaks och titta lite på resultaten från det året.

Det ligger ett par bilder ute på vår hemsida på trion med medaljerna; Blom, Dalle och Henke. Jag har lagt upp en av dessa bilder som bakgrundsbild på min dator hemma, så varje dag jag slår på datorn så kommer den där förb…ade bilden upp. Bara som en ond påminnelse… Jag börjar känna mig som Rocky Balboa när han låg på träningsläger i djupaste Sovjet i väntan på att få möta Ivan Drago.

Vi körde även detta år en Höst-Goopen, och för första gången i historien så fick vi se ett särspel om segern. Kujje och Biffen slutade båda på fantastiska 67 netto, och således skulle de göra upp om segern via ett särspel. Kujje behövde dock bara 2 slag på sig för att avsluta detta korta men underbara drama. Kujje tog även hem lagsegern (2-mannalag) tillsammans med Ola Linnteg.
 
Mer minnesvärt från denna dag var naturligtvis Micke Larssons eagle på 8:an. Dock så hjälpte det föga ty han slutade på 20:e plats av 23 möjliga. Jag kommer även ihåg då Lillebror slog till med en eagle från en bunker i Finspång 2010. Då slutade han på 17:e plats av 19 möjliga. Eagles skall man tydligen akta sig för…

En liten blick framåt, mot mästerskapet 2013. I skrivande stund lutar det väldigt tydligt åt att Goopen 2013 kommer att landa på Lanna GK utanför Örebro. Jag spelade den banan i somras, och kan bara säga till oss alla: GRATTIS! Banan, boendet, shopen, restaurangen och atmosfären är helt underbar. En av Sveriges bästa anläggningar enligt min mening, och jag vet redan nu att denna upplaga av Goopen kommer att bli lika underbar som sina föregångare. Och jag tar mig härmed rätten att lämna några vetenskapligt grundade profetior inför årets mästerskap:

1. Syd kommer att vinna lagtävlingen! Ingen högoddsare, men ändå…

2. Vi kommer detta år att få en splitter ny singelvinnare! Sorry Dalle, Källberg, Jake, Jerker, Grane & Blommen men så måste det få bli. Jag är dock inte alls säker på att vår nye mästare kommer att bära en blå matchtröja… (H.L)

3. Det kommer att bli särspel om segern i singeltävlingen mellan en Nordare och en Sydare! Tänk er känslan och stämningen bland publiken att få följa detta särspel, där alla kommer att heja fram sin lagkamrat! Rysligt…

4. Lindberg kommer att ta sina första maratonpoäng! Minst 5 st!

You can take that to the bank!

 
//Bergestål