Goopenkrönikor

Falun den 8 maj 2007 (Tidigare publicerad i Tidningen)

Krönika av Peter Bergestål, golfspelare mitt i livet.

Prolog:-”Tjena, det är Wester. Har du lust att skriva en krönika till GoOpens hemsida?”
-”Tja, kan jag väl göra, men vad f-n ska jag skriva om?”
-”Jamen, hitta på nåt bara, du kan väl skriva om hur det är att börja spela golf."

”Jag måste ju börja med att klargöra min syn på vad golf egentligen är för något. Golf är, förmodligen det fjolligaste man över huvudtaget kan sysselsätta sig med. I dag utövas sporten av människor med tvivelaktig läggning, som uppenbarligen inte har några som helst fysiska förutsättningar att klara någon av de övriga etablerade sporterna. För folk som saknar bollkänsla är golfen den perfekta sysselsättningen. Är man dessutom liten och klen, så kan jag ge mig fan på att det är någon fördel med det också.

Förmodligen har ”sporten” sitt ursprung uppe i det Skotska höglandet, där någon sinnesslö fåraherde gick omkring med en så där krokig pinne ni vet, som man har och lägger runt halsen på får. Med sin krokiga pinne gick han runt och slog på små kulor som fåren och getterna lämnade efter sig. Rätt som det var så råkade han pucka han ner en korv i ett sorkhål, och Voila, golfsporten var född! Då han någon gång fick på en alltför bra träff som hotade att träffa någon i hans flock, då vet ni vad han skrek…

Instruktion till det perfekta golfslaget: Ställ upp dig med benen axelbrett isär, håll i klubban med vänsterhanden på skaftet, och med högerhanden som av reumatism förvriden, lagd snett ovanpå den vänstra. Böj dig sedan en aning framåt och puta lite med rumpan. Sopa nu till bollen utan att böja på din vänstra arm. När du väl har hittat detta fullkomligt onaturliga och stelbenta rörelsemönster, så har du hunnit en bra bit in i ditt golfande. Nu kommer vi in på det riktigt trixiga med golfspelet; Du skall göra exakt likadant hela tiden. Samma fåniga uppställning, samma sving och samma tillgjorda slutställning varje gång. När du har fått detta att sitta kan du se fram mot en lång och förmodligen framgångsrik karriär såsom golfatlet.

Golf har tydligen blivit den nya folksporten. Jag är inte det minsta förvånad. 75% av alla människor är idioter, 20% har något, förmodligen flera fysiska och/eller mentala handikapp och de sista 18% är precis som jag, vackra, välskapta samt har huvudet på skaft! Handicapsystemet är intressant. Det innebär nämligen att ju sämre man är, desto större chans har man att vinna matcher och tävlingar. Det är ju för fan genialiskt! Snacka om att det är en sport uppfunnen av, och som utövas av loosers. Denna oerhörda insikt har jag ägt i många, många år. Dock så upptäckte jag härom året att man faktiskt kan ha otroligt roligt i samband med att man skall spela golf. Jag blev tillfrågad om att följa med GoOpen-gänget upp till Idre, och gå caddie åt min kompis Per. Självklart!

Den helgen var den roligaste helgen i hela mitt liv! Och jag har ändå haft en hel del roliga helger… Jag har haft en hel del tråkiga helger också, men det får bli en annan krönika. Att en helg få lämna frugan och familjen, och åka iväg och leka med kompisarna är ju obeskrivligt förfriskande. Visst, det är lätt att ha roligt när man får börja dricka sprit redan kl. 7 på morgonen. När sedan alla ens bästa kompisar är med på samma skiva, ja då blir det naturligtvis succé.

Jag lovade redan efter Idre att jag själv skulle ta det åtråvärda gröna kortet, men nästa sommar kom med en enorm hastighet, och då det var dags att åka till Omberg, hade jag fortfarande inget grönt kort. Skit i det. Supa, leta efter Lindbergs bollar (!), sjunga Socker-grädde, psyka Sockan, supa lite mer, mysa tillsammans med grabbarna och ha så där trevligt som bara vi grabbar kan. Nu var jag övertygad. Golf är nog det roligaste som finns! Bergestål åkte hem och anmälde sig direkt till en ”grönt-kort-kurs” uppe på Samuelsdals GK. På kursen besannades åter mina teorier rörande vilka människor som sysslar med golf. Hur i helvete kan människor utan nån som helst motorik eller bollkänsla klara av att få licens (grönt kort) till att utöva en sport, där man faktiskt kan gravt skada sina med- och motspelare. Måtte jag aldrig få nån av mina kurskamrater bakom mig på nån runda. Jag fick mitt efterlängtade gröna kort nån gång i september. Vill rikta ett stort och innerligt tack till Linken, som förbarmade sig, och följde med mig på de obligatoriska fadder-rundorna. Stort Peter! Jag hann med att spela ca 1 månad på förra säsongen. Det blev nog en 25-30 rundor uppe på Samuelsdals korthålsbana. Har sänkt mitt handcap från det obligatoriska 36 ner till 21,2. Jag är själv mäkta imponerad.

Jaha, vad har ni då att frukta från mig då det drar ihop sig till årets upplaga av GoOpen? Inte ett smack, kan jag upplysa er om. Jag kommer som den anti-golfare jag är att fullkomligt strunta i hur det går på banan och istället koncentrera mig på det som verkligen är viktigt här i livet; Ha trevligt med mina kompisar!

Avslutningsvis då vi är inne på området kompisar, kan jag inte låta bli att vika ut mig lite runt min allra bästaste bästa vän i hela världen Per ”kuken” Lindberg. Per har under många år förgyllt mitt liv, och delat min glädje och sorg. Per fyller nu 40 år den 5:e maj, och jag vill naturligtvis stå först i raden och gratulera honom. Tänk vad stor han har blivit.

Puss & Kram
Bergestål