GoOpenkrönikor

Stockholm den 28 november 2004

Över Siljan hörs ett rop: spela alltid Olle Goop

För cirka fyra år sedan i samband med första upplagan av GoOpen pratade jag och Wallan om att vi skulle försöka skapa en golfturnering som vi skulle ha som tradition varje år. När vi då förde detta på tal tror jag inte vi visste hur lyckat detta skulle bli.

Nästa steg var att döpa turneringen och detta är aldrig lätt. Av en ren händelse på hål fyra (Rättviks GK) där man får en blick av Rättviks trevliga travbana hördes det en ramsa ljuda. ”Över Siljan hörs ett rop: spela alltid Olle Goop!”. Efter denna händelse kom namnet GoOpen till.Nu är det alltså dags för femårsjubileum. Helt otroligt hur snabbt det har gått. Jag tänkte ge en liten återblick vad som har hänt under de första fyra åren och det är ju nästan ingenting…..

2001 (Rättvik GK)
Det var då Ove fick bryta under runda två för smärtor i ryggen som sedan visade sig vara en punkterad lungsäck. Under kvällen lyckades även Ove få en av Wallans hypervassa knivar i tån dittappad av undertecknad. Ove bet ihop och festade på hela natten för att sedan ta cykeln upp till lasarettet dagen efter där han sedan blev inlagd i en vecka. 2001 var även enda året vi grillade, jag tror grillmästare Wallin la på grillspetten runt midnatt efter detta tog vi ett gemensamt beslut att vi inte hade tid med sådana aktiviteter när detta gjorde intrång på viktiga saker som öldrickande och bastubadande. Johan Hedberg lyckades nästan lägga om hela 10ans fairway runt två tiden på natten när han och Henke utmanade varandra i något som skulle likna golf.

2002 (Rättvik GK)
Var året när bröderna Kruse (samt Johan) och Adam Grane gjorde sitt intåg i GoOpen inte helt utan inverkan på arrangemanget. På lördagen slogs nog GoOpen rekordet i lång runda (tidsmässigt) när fyrlingen Grane, Linken, Jake och Ove ramlade in timtals efter näst sista boll då hade dom fått påfyllning efter banan ett antal gånger. Under turneringen hade Tuna lyckas bryta av en järnklubba på hål tio som för övrigt är GoOpens enda avbrutna klubba hittills. Efter sista rundan lyckades hela gänget trycka sig in i RGK bastuutrymme där det sjöngs och skålades friskt. Så pass friskt att prisutdelningen som i för sig gick av stapeln efter midnatt bara besöktes av åtta glada pristagare. Det var även den kvällen Ove använde en polisbil som taxi och Fagerström tillsammans med Wallan gjorde bejublad dressmanreklam.

2003 (Örebro GK)
Detta år tillkom tre nya GoOpenmedlemmar och dessa var Hanson, Polo och Jerker. Första kvällen började med att fyra heta killar åkte in till stan, fråga mig inte varför. Det som var intressant med detta var att Grane berättade att han hade åkt hem själv i taxin på natten varav Ove tillade att han hade suttit bak i samma taxi hela resan. Vi kan väl dra den slutsatsen att det inte var några direkt snacksaliga herrar på vägen hem, förmodligen hade dom satt på sig den berömda blykepsen.

Vi hade även en obesegrad herre i tio meterspoolen vid namn Jonte Karlsson (kan hända att Grane satt dit honom till slut, oklart). När inför dom denna gren i OS? Problemet kan vara klädseln eftersom sponsorerna kan få problem då dom inte har någonstans att sätta reklamen. Tävlingarna genomfördes nämligen såsom gud skapade människan.

Det var även då Dalle inte skulle ta sin tredje inteckning i GoOpen varav Henke satte och fyllde på Dalles glas hela fredagskvällen med Whiskey och vi vet ju resultatet. Ge inte Dalle Whiskey dagen före tävling, om ni vill ha en chans att besegra honom.

2004 (Åhus)
Fyra välpolerad herrar anslöt till den redan eminenta samlingen. Dessa var Jensa Sylsjö, Per Lindberg, Christoffer Olsson och Mats Spansk. Detta GoOpen blev den mest svåranordnade upplaga på grund av många sena avhopp. Ett tag kändes det som ”mission impossible”, kulmen nåddes på måndagen när vi knappt var tio man och några gubbar satt i Portugal och drack Sangria och var inte när att hitta en flygbiljett hem, världsklass. Just då trodde jag knappt vi skulle komma ner till Skåne men tre dagar senare hade 15 gubbar hittat ner till Åhus Bed & Breakfast.

Första kvällen dracks det som vanligt rätt bra med läsk på vissa håll, några avslutade kvällen/natten/morgonen med asfaltsgolf kanske något för nästa upplaga av GoOpen.

Av denna anledning trodde jag Lindberg hade hallucinationer på morgonkvisten när vi gick av hål 1 och han började yra om någon älg som sprang över banan. Men se på fan, var det inte en älg som hade vägarna förbi, trodde inte sådana djur fanns på dessa bredgrader. Redan då visste man att detta skulle bli en helg man sent skulle glömma.

Trotts många fadäser är det nog ändå båtfärden som man minns bäst under denna helg. Avslutningen började med den traditionella båtfärden över ån i Åhus, till restaurang Handelsbaren där det direkt blev bra tryck med sång, mat och dryck (vem minns inte diskussionen om spritbordet). När det sedan var dags för prisutdelning utanför vårt Bed & Breakfast var det time för ännu en båtfärd. 10 stående skönsjungande grabbar började sin en och en halv minuters långa färd över ån med hela Åhus restauranggäster som publik. Efter drygt 40 sekunder av färden kom förmodligen sommarens värsta störtskur. I samma veva märkte vi att Grane inte var med i båten varav Kapten Tuna ger skepparen order att vända skutan. En minut senare brakar hela gänget in på restaurangen ännu en gång och hittar Grane sittande utanför toaletterna i värsta skinnsoffan pratandes i telefon. Helt dyngsura bestämmer vi oss att ta ett par glas till innan vi tar båten över för att genomföra prisutdelningen som blir en orgie av härliga tacktal. Anrell hade blivit tårögd om han varit där.

2005 (XXXX)
Ännu oklart var den femte GoOpen skall gå av stapeln. Detta är något som kommer att bestämmas inom kort och då är det bara att plita ner datumet i kalendern så hörs vi om cirka åtta månader.

Trevlig helg
Tom ”julpendlaren” Wester